Presentació del llibre «Anar a servir» a Ulldemolins

20150801ulldemolins01

Avui s’ha presentat, al Centre Cívic d’Ulldemolins, el llibre de Laura Poblet, Anar a servir.Les minyones del Priorat a Reus. Un exemple de l’emigració rural femenina, editat per l’Arxiu Comarcal del Priorat i Carrutxa.

Sortir del poble per treballar com a serventa a la ciutat  fou una de les principals opcions laborals per a la població femenina en àrees rurals ja que assegurava, més enllà del sou, la manutenció. A les àrees urbanes, el servei domèstic era una feina ben comuna en moltes cases benestants de la ciutat, que tenien una o més minyones segons la seva capacitat econòmica. Tenir una o més minyones, a banda de la funció pràctica en la realització de les tasques domèstiques o per tenir cura de la canalla, era un factor de prestigi per a la burgesia de ciutats com Reus o Barcelona. D’altra banda, per mitjà de les noies que anaren a fer de minyones  a la ciutat, van arribar als pobles, nous costums i pràctiques culturals.

El treball de Laura Poblet retorna el coneixement d’aquest treball femení, poc estudiat. La presentació d’Ulldemolins, organitzada per l’Ajuntament, ha acabat amb un col·loqui en què diverses persones han aportat el seu testimoni sobre familiars que havien anat a servir. Al finalitzar l’acte, l’autora ha signat llibres.

20150801ulldemolins02

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s