Presentació de La Carxana a Cornudella

Aquest dimarts, amb una sala d’actes de l’Ajuntament ben plena, Salvador Palomar ha presentat el vintè número de La Carxana, revista que des de 1995 s’edita a Albarca.

20150818carxana01

La xerrada ha començat amb un breu repàs a la trajectòria de la revista. A les persones que col·laboren amb els seu escrits, amb especial esment a Ezequiel Gort, als anunciants, a l’associació d’Albarca i a l’Ajuntament de Cornudella. També als temes que ha anat tractant la publicació: des de notícia dels objectes conservats del poble al museu de Reus, a l’ús i l’aprofitament de l’aigua en un nucli tant de secà com Albarca. També les sèries dedicades a les ermites del Priorat, amb Montserrat Solà, o a les festes populars dels pobles de Montsant –Sant Joan, Carnaval– i als costums festius, la pirotècnia, les cançons de pandero… també el número dedicat a la Guerra de Successió al Priorat i les Muntanyes de Prades, que va motivar un interès considerable.

Finalment ha esmentat que La Carxana «és una revista en paper que s’edita gràcies a la tecnologia digital» des d’Albarca –que el 1996 ja comptava amb una pàgina a la web– i s’imprimeix a Calaceit.

20150818carxana02

Quant als continguts d’aquest número, amb la portada en color per primera vegada, cal esmentar l’article dedicat al primer any dels Brivalls de Cornudella, amb un excel·lent balanç de resultats i de presència dels castells a la comarca, que ha anat a càrrec de Rafael Català. Ezequiel Gort ens apropa als primers moments del monestir de Bonrepòs i Pere Audi a un projecte de ferrocarril que havia de passar per Cornudella i que no s’arribà a realitzar. Laura Poblet, autora d’una recerca sobre les noies del Priorat que van anar a guanyar-se la vida a Reus com a minyones, publica un treball sobre la migració femenina entre el Priorat i Reus.

L’article de Salvador Palomar parla de l’epidèmia de còlera de 1885, que delmà la població d’Albarca, destacant el paper del metge cornudellenc Joaquim Ferrandis, en un moment en què, més enllà de les pregàries, la ciència mèdica proposava mesures efectives de lluita contra la malaltia. I la xerrada ha acabat amb una referència al vessant literri de Joaquim Ferrandis que va escriure una narració ambientada en temps medievals a Albarca i la va il·lustrar amb un dibuix de la població, el 1850.

La revista es distribueix de forma gratuïta a Albarca, Cornudella i Ulldemolins –als establiments col·laboradors– i també a la llibreria Gaudí de Reus.

 (Fotografies: Montsant Fonts)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s