Conferències a l’agost

El Parc Natural de Montsant organitza aquest agost un nou cicle de xerrades. Un any més, amb la col·laboració de Carrutxa, Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria, el Parc proposa un seguit d’activitats per conèixer el patrimoni cultural de les poblacions de la serra de Montsant.

Des de la seva creació, el Parc ha entès que la conservació del patrimoni natural de Montsant havia d’integrar tots aquells valors culturals que s’hi vinculen. És per això, que cal conèixer quina i com ha estat la història i cultura dels pobles, i a partir d’aquí ser conscients de com aquesta ha deixat la seva empremta en el paisatge de Montsant.

Aquest estiu, el cicle de xerrades tractarà dues temàtiques principalment i són d’entrada lliure.

D’una banda, ens aproximarem a tot el ric patrimoni cultural associat al foc, i en concret, a aquells costums que s’hi associen i que han estat presents al Priorat. Aquest element, ha estat i és, absolutament vital en la nostra vida quotidiana, amb usos molt diversos i manifestacions ben diferents: denominacions, estris per a la seva obtenció i conservació, simbologia, creences, presència en rituals, festes, etc. I entre aquests costums, destaca el que es conserva a Margalef de Montsant, on el xiquets i xiquetes cremen torxes fetes d’espígol la nit de cada 5 de gener tot esperant l’arribada dels Reis d’Orient.

D’altra banda, i sota el títol “La formació medieval de Montsant” ens introduirem a com es van formar els pobles que rodegen la serra i com van evolucionar: des la seva població alt medieval i els musulmans, la conquesta cristina, les immigracions del segle XII-XIV, la incidència dels monestirs, la vida quotidiana baix medieval…

cartell_xerrades_carrutxa2017

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s