D’Alforja a Margalef, per Albarca

Arribant al coll, pel camí de Cornudella (foto: Roser Palomar)

A finals de maig de 2022, per tercer any, el pastor Daniel Giraldo ha portat les seves cabres des d’Alforja a Montsant, on faran estada durant l’estiu, aprofitant les millors pastures. Des dels corrals d’hivern, entre Alforja i Vilaplana, el ramat inicià la seva itinerància cap a l’ermita de Puigcerver, on va fer nit el divendres 27, per continuar cap al coll d’Alforja i, pel camí ral, a l’embassament de Siurana. El diumenge 30 han continuat cap al coll d’Albarca i d’alli, pel Grau, cap a l’ermita de la Mare de Déu de Montsant per arribar a un tancat prop de la font del Manyano, on s’aturà uns dies per continuar després cap a Margalef de Montsant o Daniel Giraldo té el seu corral d’estiu.

A la font del poble (foto: Roser Palomar)

El ramat és acompanyat en el seu recorregut per un grup de transhumància: amics i persones interessades en la recuperació de la ramaderia extensiva al territori i de l’ús dels camins històrics del territori, més enllà del senderisme i les activitats esportives. En aquesta línia cal recordar els treballs de Joan Rovira, que forma part del grup que acompanya la itinerància del ramat o l’estudi sobre l’antic camí ral, de Reus a Lleida, al seu pas pel Priorat, fet des de Carrutxa.

El ramat és de cabres negres, de llet, amb què elabora diversos tipus de formatge.

El ramat arribant al Grau (foto: Salvador Palomar)

Daniel Giraldo col·labora amb el Parc Natural de la Serra de Montsant per tal de contribuir a gestionar el medi forestal a partir dels animals. En aquesta línia, es constata la pèrdua de biodiversitat en àrees de pastura que han deixat de ser freqüentades per animals com cavalls, mules o ases, ben presents en el passat a totes les poblacions.

Donar a conèixer, i reivindicar, l’ofici i organitzat tallers i activitats de divulgació –com les d’Ulldemolins, la tardor passada– formen part d’aquest projecte que compta amb el suport del Parc Natural

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s